Hygienen på krogen. Februari 2025. 

Granskningen av MAX hamburgerrestauranger har satt fokus på krogars renlighet. Det är riktigt illa att en så etablerade kedja har så dåliga rutiner och inte tar krogarnas hygien på större allvar.

Alla krogar oavsett nivå måste värna om gästernas säkerhet. Det finns inga genvägar till en matsäker verksamhet. Fusk får inte förekomma och att tulla på hygienen är inte bara självdestruktivt (ger dåligt rykte), det kan också ge gästerna matförgiftning, allergiska reaktioner och i värsta fall till och med döda människor. 

Alla krogar är grisiga. 

Att som många nu gör och gapar sig hesa om att ALLA krogar är svinstior är inte ok. Det finns över 20 000 restauranger av olika slag i Sverige och de allra flesta sköter sig exemplariskt. 

Krogarna har (måste enligt lag ha) ett strategiskt, löpande arbete för hur de ska ta hand om sin mat, sina lokaler, kläder, personlig hygien och allt annat som har med säkerheten för gästerna att göra. Ingen kock eller serveringspersonal vill servera dålig mat eller på annat vis äventyra gästernas hälsa, jag lovar. 

Krögaransvar. 

Det är upp till krögaren tillsammans med t.ex. köksmästaren att se till att det finns säkra rutiner i form av listor och att alla vet om vad som ska göras och hur ofta. Rätt utrustningen måste givetvis finnas tillgänglig. Det allra viktigaste och kanske där det brister ibland är att se till att tid finns för att hinna med de uppsatta rutinerna. I slutändan är det krögaren som är ansvarig och som tappar gäster på sitt dåliga rykte eller får stänga sin krog vid upprepad misskötsel. 

En väl kontrollerad bransch. 

I klick-jagandets tider så får vi lätt en onyanserad debatt och den som gapar högst blir hörd. Gå inte på myten om att det är grisigt överallt även om det som alltid finns de som inte sköter sig. 

Få branscher är så reglerad och kontrollerad som krogen. Vi har regelbundna och spontana kontroller från Miljöenheten, Tillståndsenheten som ibland har med sig, Polisen, Skatteverket, Kronofogden och Räddningstjänsten. 

Så fortsätt ät säkert på våra svenska krogar. 


/Mikael Jokinen

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.