Ni väljer, utveckling eller avveckling.
Om ni som krog inte utvecklas hela tiden så är risken stor att ni snabbt avvecklas (krogen får säljas eller i värsta fall läggas ner).
Börjar med chefens ledarskap.
Era konkurrenter sitter inte still utan vill ta era gäster. För maximal utveckling så är min tro att det ska ske med en ledning som har en tydlig kurs och delar med sig av den med personalen. Som chef är det viktigt att leda med goda exempel, inte bara prata. Alla i personalen ska veta vad krogen står för, vad nästa mål är. Alla ska tillåtas vara så pass delaktiga och självständiga att de utvecklas på arbetsplatsen ( annars avecklas/slutar de). Lär av varandras styrkor och erfarenheter.
Mina favoritegenskaper hos mina chefer har alltid varit:
Dessa egenskaper gäller för alla på en arbetsplats men är svåra att få till om chefen inte föregår med gott exempel.
Att ha regelbundna möten där personalen kan säga exakt vad de vill och känner är viktigt. Det minimerar också skitsnack om alla är välinformerade och har möjlighet att påverka sin situation. Det är där och då man ska lufta sin kritik, sina idéer och alla tankar. Möten med högt i tak är inte bara tomma ord utan är väldigt viktigt för din krogs framgång. Regelbundna möten gör att alla på företaget har bra koll på läget och vet vad som ska göras.
På alla möten bör det finnas en dagordning samt utrymme för extra punkter. Det som beslutas på mötena bör ha en anasvarig som ser till att det utförs och också veta när det ska vara klart (innebär inte att den personen själv måste utföra punkten).
Förslag på mötes dagordning:
Var snälla vänner på jobbet.
OM alla behandlar sina kollegor som de själva vill bli behandlade så finns det goda förutsättningar att få en fin stämning på jobbet. Du behöver inte älska dina kollegor men ni behöver alla respektera varandra och vara snälla mot varandra. Stötta och lär varandra så utveklas ni tillsammans och får mycket roligt på jobbet.
Välmående personal.
I en psykiskt och fysiskt stressig bransch är det viktigt att ni tar hand om er så att ni håller länge. Trots tunga lyft och långa pass är det bra att också röra sig på sin fritid för att stärka kropppen.
Återhämtning.
Återhämtning är viktigt och helt nödvändigt. Försök att ha både ha rutiner för en god sömn och aktiv återhämtning där du vistas utomhus och samtidigt aktivierar dig lite grann. Vill du gå på gym eller spela golf m.m. så kan arbetsgivaren erbjudad ett avdragsgilll friskvård (sponsra en del av kostnaden). En typ av "återhämtning" som är lätt att ta till är att dricka öl och vin med kollegorna efter jobbet. Det är trevligt men är inte särsklit mycket återhämtning och bör göras sparsamt. Droger är av naturliga skäl inte bra för din kropp eller din kapacitet på jobbet. Undvik droger och alltför mycket alkohol så mår du mycket bättre.
Ät regelbundet och nyttigt.
Ironiskt nog så finns det nog inte någon bransch där matvanorna är så dåliga som hos krogpersonal. Det rä viktigt för välmåendet att äta en varierad kost med alla näringsämnen kroppen behöver. Gör er matrast till en trevlig stund och var lika snälla mot er själva som ni är med gästernas mat. Äter ni regelbundet och nyttigt så orkar ni mer och mår bättre. Undvik läsk och snabba kolhydrater på jobbet då det lätt blir en dålig vana.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.