Din relation med dina leverantörer är ofta daglig och viktig för ditt arbete. De mindre har man sällan avtal. De där du har större inköpsvolymer eller där leverantören investerar i t.ex fatölsanläggning kräver avtal mellan 1-5 år.
För att inte hamna i dåliga avtal som du inte kan ta dig ur är det viktigt att göra ett gediget arbete innan du skriver på dem.
Nedan listar jag saker som kan förbättra ditt avtal och göra att du slipper fallgroopar du inte vill uppleva.
Vilken leverantör?
Leverantören ska matcha det sortiment du behöver. Leverantörer med smalare sortiment är ofta billigare men tänk på att tid är pengar och att ha många olika leverantörer tar mer tid (och fler fakturor). Att själv åka och handla är oftast billigast men om du inte räknar med din egen insats och tid.
Normalt så har man en huvudleverantör t.ex Menigo. Sen vill en del komplettera med en kött, en fisk, en grönsaks och kanske några andra lokala leverantörer. Du ska givetvis göra det som känns bäst för dig men ju fler ägg du lägger i den stora korgen, desto lägre priser brukar du kunna få. Idag har de ofta bra produkter inom alla segment.
Förhandla avtalet.
Ta alltid in offert från minst två leverantörer. Det är viktigt att jmföra priser och villkor.
Fokusera på de produkter som du handlar mest av räknat i kronor (inte i liter eller kg) 20% av dina artiklar står säkert för 70-80% av inköpskostnaden. Be även din säljare att föreslå alterativa produkter där det fungerar.
Ofta får man generellla rabatter på de olika varugrupperna men brukar också ha möjlighet att få extra bra pris på dina 10-20 största artiklar.
Var noga med att inte lova leverantören mer än du kan hålla då det kan slå tillbaka när du inte handlar de avtalade volymerna.
En del leverantörer kan erbjuda finansiering av t.ex. kylar. Tänk på att ingeneting är gratis utan allt du får betalas av dig själv. Även rena lån kan förekomma men är sällan fördelaktiga.
Undvik personlig borgen om möjligt. Ofta krävs det om du är nystartad men den kan förhandlas bort vid nästa avtalsförhandling om ni har skött er bra.
Hur beställer du?
Idag kan man hos de flesta leverantörer ringa, maila eller lägga sin order på webben.
Telefonorder.
Gillar man kontakten med säljaren eller har frågor om produkterna är telefon toppen. Nackdelen kan vara att man tappar den direkta kontrollen på priserna (du får givetvis faktura med priset). Samma gäller om man mailar in ordern.
Weborder.
Att lägga sina order på webben ger fördelen att du alltid har koll på priset och kan jämföra olika produkter mot varandra. Du är inte heller bunden till säljarens arbetstider utan kan lägga din order när du vill.
Du kan också lägga upp beställningslistor och inventeringslistor som underlättar beställandet och ger dig full kontroll på inköp och lager.
Har du frågor om varor så kan du alltid ringa och fråga din innesäljare.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.