Snälla du, ta emot praktikanter. Det är livsnödvändigt.

Jag hör allt oftare att kollegor i branschen inte längre tar emot praktikanter. Anledningen är olika men ändå så gott som samstämmiga; ungdomarna är lata, har svårt att hålla tider och är allmänt ointresserade. Så kan det kanske vara med många. Men om inte vi i branschen ger ungdomar en möjlighet att få en inblick i våra yrken, vem ska då göra det? 

 

Min egen erfarenhet.


Att få praktisera på krog var för mig fantastiskt även om jag mest fick diska på den kinakrog jag praktiserade på i åttonde klass. Jag förstod genast att det var en tuff bransch där man inte fick vara lat. Men det visade också på möjligheter till jobb, till egen försörjning. Det var en helt ny miljö och en spännande erfarenhet som kanske var det som bara några år senare fick mig att byta ”brevbärarkarriären” mot köket. Sen tog jag alla chanser att via bananskal och vinnarskalle snubbla mig framåt i branschen för att senare sluta som krögare med många krogar. 

 

Vi jobbar i möjligheternas bransch! 

Få andra branscher kan erbjuda de karriärmöjligheter som krogbranschen möjliggör.

Tänker på alla fina framgångssagor om diskaren som inte långt senare drev nordens största pubkedja, de otaliga kockar som börjar som praktikanter (ofta utan skolgång) och slutat som köksmästare /ägare till stjärnkrogar. 

Dessa legender innehåller sällan eller aldrig långa utbildningar utan är skapade av människor som funnit sin rätta plats i arbetslivet och med vilja, beslutsamhet, rätt vägledning har tagit chanserna när de dykt upp. Dessa personer har förvaltat sin förmåga på bästa sätt. Men utan att någon gett dem chansen hade det aldrig hänt och kanske hade en del letat efter sin plats i yrkeslivet mycket längre eller för alltid. Dessutom hade krogbranschen gått miste om fantastiska yrkespersoner. 

Alla når givetvis inte de högsta nivåerna men historierna kan inspirera unga att nå en bit på vägen. De kan skaffa sig en relevant utbildning och få fina jobb samtidigt som de hjälper en bransch där kompetensen minskat radikalt under senare år. Idag löser många kompetensbristen med utländsk arbetskraft och inget fel med det men branschen blir stabilare om vi även ökar antalet ungdomar från skolorna som vill jobba med oss. 

 

Vi måste vara branschens ambassadörer. 

Även om vi tycker olika saker om dagens unga så är det vår plikt att ta emot praktikanter från skolorna. Om inte vi i branschen kan visa dem vad det innebär att jobba på krogen, vem ska då göra det? 

Jag brukar vara tydlig mot lärare som hör av sig om praktikanter och berätta vad vi kräver av dem. 

Är de ointresserade av jobbet så får de snabbt gå tillbaka till skolan. Intresse är det minsta man kan kräva av praktikanten tycker jag. 

Ett gott ledarskap som snabbt ger dem intressanta arbetsuppgifter efter förmåga lyfter alltid eleven och väcker och ökar intresset. Tiden är knapp att fånga intresset hos dem och en bra start med inspirerande ledare är den bästa starten de kan få av dig. 

Många är de exempel på praktikanter som under åren tagit staplande steg på mina krogar och senare blommat ut och idag arbetar på ledande positioner. Ge inte upp på ungdomarna, det vore att ge upp branschen.

 

Det fina med krogbranschen är att här kan människors diagnoser lätt vara superförmågor som omvandlas till god mat och den bästa servicen för våra härliga gäster. Här finns verkligen plats för alla typer av människor.

Vill vi ha en enklare tillvaro och fina medarbetare i framtiden så måste vi dra vårt strå till stacken, ingen annan gör det för oss. 

Nyrekrytering är livsnödvändigt!

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.