Ofta säger man om god mat att den är lagad med kärlek, men vad innebär det?
Det är ju inte något du finner på kryddhyllan i torrförrådet. Det är heller inget som gör sig enkelt.
För mig innebär det att kocken är passionerad sin matlagning. Att hen brinner för att få till den bästa rätten varje gång. En omsorg om råvarornas kvalitet. Den där extra känslan för att få till varje moment och del i rätten på bästa vis utan genvägar eller fusk. En perfekt stekyta, perfekt innertemperatur på köttet eller fisken. Grönsaker som är spänstiga men ändå kokta så att man får fram det bästa och mesta av smaken. Listan kan göras lång. En beslutsamhet och noggrannhet som den lata kocken inte bry sig om att ge maten. Kärlek till råvarorna och oförtruten vilja att briljera med sina kunskaper.
Högmodiga kockar saknar kärlek.
Med passionen till mat finns även ingrediensen att kocken är rädd och fruktar att misslyckas och därför skärper sig alldeles extra. Den högmodiga kocken tror gott om sig själv, alldeles för gott. Ofta utan att faktiskt vara en duktig kock. Lite ”fake it til you make it-kock”. De är många och de berättar gärna om hur duktiga kockar de är. För mig är det lika dumt som att Mondo Duplantis skulle behöva berätta att han är grymt duktig på stavhopp, det vet alla som förstår hans prestation. Likt i Kejsarens nya kläder upprepar den sämre kocken sitt mantra om sin goda mat. Hen matar på om sin förträfflighet och sina färdigheter tills det blir en sanning, åtminstone för hen själv. Så i verkligheten fungerar det inte att låtsas vara en duktig kock.
Duktiga kockar har likt duktiga idrottsmän en nervositet, en anspänning och förväntan när de ska prestera. De sätter sina kroppar och hjärnor i tävlingsläge och det är exakt det matlagning på hög nivå handlar om. De tävlar mot sig själv för att inte vara sämre än dagen innan utan alltid bättre.
Samma sak gäller säkerligen när amatörkocken lagar sin paradrätt för vänner. Allt måste bli perfekt och det uppnås genom att utföra alla moment korrekt och med passion, tålamod och vilja tills rätten är fulländad och hen kan ta emot berömmet. Den sämre kocken ställer ut skorna, slarvar sig igenom rätten men inbillar sig ändå att resultatet var toppen. Gästerna ser, smakar och känner att så inte är fallet men berömmer ofta ändå för att inte skämma ut kocken.
Andas och drömma om mat.
Alla duktiga kockar har under åtminstone några år av sin liv andats, ätit, tänkt på, pratat och drömt ohälsosamt mycket om mat. En fantastisk period där man uppslukas av möjligheterna, utmaningarna och det kreativa med att få vara kock. En tid då man bara ser möjligheter och vill uppåt i kockarnas ”seriesystem”, till Premier League.
Sen kommer det perioder då man inser att livet som kock sliter på kropp, knopp och allt i ens sociala liv. Man tvivlar på om man är på rätt plats. Några lyckas till och med testa annat men som i en avloppsvirvel dras man in i köket igen. Man fortsätter att köra på och glömmer snart alla tvivel.
Ödet för duktiga kockar är att de är kockar och inget annat. Det är deras kall och vid sin spis de bli för resten av sitt yrkesliv för att ge folket fina stunder och oförglömliga middagar. Belöningen är upsskatning och numera en inte helt försumbar lön för den duktiga.
Något som säkerligen är gemensamt för kockar och många i krogbranschen är att vi är ”bekräftelse-junkies”, vi älskar att få beröm. Vi skulle aldrig kunna jobba med projekt där allt lanseras ett år senare och berömmet varar i några få dagar. Vi får om vi är duktiga beröm många gånger per arbetspass och vi älskar det även om vi inte låtsas om det inför andra. Vi lever för uppskattningen våra gäster ger oss dagligen.
Det finaste med kockyrket är att det är omöjligt att bli fullärd. Inte ens om vi pausar vid en given tidpunkt kan man lära sig allt. Än svårare blir det då allt kring mat utvecklas och världen har blivit mindre genom vårt ökande resande och tekniken.
Kärleken som krydda i maten kan kanske sammanfattas med kockens kärlek till sitt jobb (ibland hatkärlek), vilja, kunskap och mängder av jävlar anamma för att få till ett så bra resultat som möjligt för gästen.
"Fortsätt krydda med den godaste av alla kryddor, kärleken till mat".
/Mikael Jokinen
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.