"Det som inte utvecklas, avvecklas"
Bort med buset!
En säker metod att använda vid klagomål, processer eller annat man vill förbättra på sin arbetsplats.
Buset är det dåliga eller det gamla sättet att göra saker. Tanken är att definiera vad som ska förbättras, vad vi vinner på att ändra och hur det ska gå till. Viktigt kan också vara vilken prioritering det ska ha samt det överlägset viktigaste, att följa upp så att det blir gjort.
Genom att använda denna eller andra metoder där man säkerställer att saker som inte fungerar eller som man önskar förbättra kommer man med garanti uppleva en högre kvalitet på företagets leverans.
Vad?
Det första vi måste veta är vad som ska förbättras och varför?
När det är gjort är det bara att gå vidare till nästa steg.
Varför?
Vilken är anledningen till att ni vill ändra på produkten eller processen? Vill ni effektivisera, höja kvaliteten? Det är alltid bra att veta varför man göra något i sin verksamhet.
Hur?
Är det något som behöver lagas, köpas in eller kanske en process gentemot kund som ska förbättras?
Identifiera hur ni ska göra förändringen? Be gärna flera i personalen om förbättringsförslag. Det ger en delaktighet och troligen får ni ett ännu effektivare, bättre och billigare förslag att genomföra.
När?
Hur snart kan vi komma igång med förbättringen? Är vi beroende av utomstående eller löser vi allt själva? Är förändringen viktig eller enkelt avhjälpt för er så skynda på i processen.
Kostnad?
Diskutera gärna flera olika alternativ och handlar det om alternativ som kostar mer än några tusenlappar så var noga med att hålla ner priset så gott du kan (pruta, se över pris med flera leverantörer osv.). Till slut blir det en sport att aldrig betala ordinarie pris på lite dyrare saker. Kan kännas löjligt att dra gränsen redan vid några tusen men det gör att alla blir försiktigare med företagets pengar.
Bestäm er!
Analysen är klar och nu ska ni bestämma er för att förkasta förslagen eller gå vidare. Är det kostsamt eller tidskrävande kan man tvingas prioritera bort det ett tag men glöm inte att ta upp det igen vid senare tillfälle. Enkelt avhjälpt “bus” som stör er eller kunderna ska givetvis åtgärdas skyndsamt. Mindre beslut ska tas snabbt och riktigt stora måste givetvis få ta lite längre tid
Ångermånad.
Har ni svårt att komma överens om till exempel nya arbetssätt så kan det var en bra idé att ni provar det nya sättet ett tag och följer upp för att sen gå tillbaka till det gamla men mycket mer troligt är att ni fortsätter att utveckla det nya.
Uppföjlning!
Det viktigaste momentet är att följa upp om det ni ville ändra verkligen blev genomfört, om det höll er budget och tidsram samt om ni är nöjda med genomförandet. Säkraste sättet är att sätta datum för uppföljning och att aldrig rucka på uppföljningen (ej heller skjuta upp).
Om ni använder denna enkla metod till både små som större “bus” i er verksamhet som stör eller är ineffektiva. Risken finns att ni gillar att förbättra och snart har effektiviserat massor av moment i er vardag samtidigt som ni gör era kunder gladare.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.