Nu gäller nya regler för oss i krogbranschen.
Enkelt uttryckt så ska vi kunna berätta eller skriva ut vilket land som är köttets ursprung. Det finns undantag och gästerna har inte rätt att veta i alla olika varianter av kött. Lite konstigt med så många undantag när gästerna troligen tror att det gäller aallt kött i alla former.
Jag föreslår attt man alltid har koll på var ifrån allt kött man serverar kommer och berättar om gästen undrar.
All text nedan är utklippt från Livsmedelsverkets sida för att jag inte ska fara med osanning eller förvirra er (reglerna är verkligen inte helt klara). Lycka till!
Från Livsmedelsverket:
Från den 1 mars 2025 ska restauranggäster kunna få veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån. De nya reglerna innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kylt och fryst, inklusive malet, kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.
För många är det viktigt att veta var köttet på restaurangen kommer ifrån. De nya reglerna ger dig möjlighet att välja kött utifrån varifrån det kommer.
Redan i dag finns det krav på att vissa typer av kött ska märkas med ursprungsland när det säljs i butik. Det är för samma kött du nu även har rätt att få veta dess ursprung på restaurang. Med ursprungsland menas det land där djuren som köttet kommer från är uppfödda.
För detta kött har du rätt att få veta ursprung
Enligt de nya reglerna måste restauranger ange ursprungslandet för kylt och fryst kött inklusive malet, som används som ingredienser i maträtter av
För detta kött kan du inte kräva att få veta ursprung
För annat kött än nötkött, svinkött, fårkött, getkött och fjäderfäkött kan du inte kräva att få veta ursprungslandet. Sådant kött är
Självklart får restaurangen frivilligt informera om ursprung även för detta kött.
Reglerna om ursprung gäller delvis för hämtmat
Restauranger och storhushåll måste ange ursprungslandet för den typ av kött som listas i reglerna när maten serveras eller hämtas på plats. Det betyder att
Informationen om ursprung kan visas skriftligt eller muntligt
Restauranger kan välja hur de vill visa ursprungslandet för köttet. De kan till exempel skriva det i menyn eller informera dig om att du kan fråga personalen om köttets ursprung.
Det ska vara tydligt för dig som gäst hur du kan få informationen. Ett exempel är en skylt ”Fråga oss om köttets ursprung”. Om restaurangen väljer att berätta om ursprunget för köttet för varje gäst behöver de inte ha någon särskild skylt.
Kött med ursprung från flera länder
Ibland kan kött komma från flera olika länder. Exempel på det är när en restaurang köpt in kött från djur som fötts upp i olika länder, till exempel viss del svensk oxfilé och resten oxfilé från Irland. Ett annat exempel är kött från ett och samma djur som fötts upp i olika länder. Restaurangen kan då ange detta med uttryck som
Det går också att ange som
Restauranger följer strikta regler om ursprung av kött
Restauranger är skyldiga att följa strikta regler för att informationen om köttets ursprung ska vara korrekt. De måste uppdatera informationen om köttets ursprung varje gång de får in kött med ett nytt ursprungsland. Myndigheterna kontrollerar också att reglerna efterlevs.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.