Att krogbranschen är stressig är ingen hemlighet.
Ofta arbetar man mycket, gästerna är många, utrymmena små och personalstyrkan liten.
Stress är många gånger onödigt. Kanske provocerar det många att säga så. Men efter att själv ha stressat mig till utmattning kan jag nu ser klarare på vad jag gjorde fel och kunde gjort bättre.
Planera.
En nyckel till lägre stressnivåer är att redan vid planering av t.ex menyer tänka på arbetsgången vid service. Hur mycket kan vi förbereda för att för att få en enklare service? Kan bartendern ”prebatcha” de vanligaste drinkarna? Ta er tid att fundera över ”preppen” inför era arbetspass. Diskutera hur ni kan arbeta smartare och därmed minska stressen när gästerna väl är på plats. Låt alla komma med sina idéer. Sluta aldrig tänka på förbättringar så kommer ni sänka stressnivån ordentligt.
Sätt rutiner.
Rutiner låter kanske tråkigt men när de sitter i ryggmärgen så tänker vi inte på dem. Sätt era rutiner på pränt, diskutera dem vid matrasterna och framförallt, följ dem. Med goda rutiner glöms inte saker bort och de skapar en grundtrygghet som minimerar risken för onödig stress.
Prokastinera aldrig.
Att skjuta upp saker är nästan som att skjuta sig själv i foten. Det du har gjort klart är gjort. Du klarar då oförutsedda händelser enklare. Om någon t.ex blir sjuk eller ni får en vattenläcka som ni måste lägga tid på är det guld värt att ha förberett så långt det går. Att vara i fas med sitt arbete ger en skön trygghet och minskar stressen.
Sprid kunskapen bland personalen.
Ju fler som kan mycket om ert ställe, om era produkter och rutiner, desto enklare blir allas arbete. Även stresen minskar med öka kunskap.
Flyt i arbetet är vad vi alla vill ha och för det krävs allt jag listat ovan. På toppen av det så kan ni spara tid på att serveringspersonalen kan rätterna på menyn, vilka allergener som finns, dryckerna och de slipper fråga köket eller sina kollegor i service. Det spar tid och ni verkar oerhört proffsiga inför gästen.
Sälj mer.
Om ni planerar bra, sätter rutiner och ökar kunskapen bland personalen så har ni fantastiska förutsättningar för att få till en bra arbetsmiljö och mindre stress. Men inte nog med det, ni kommer sälja mer! När ni fokuserar på rätt saker och alla är trygga i sina uppgifter kommer allt gå mycket enklare och försäljningen skjut i höjden.
"Skapa rutiner, förbered, stressa av och sälj mer"!
/MIkael Jokinen
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.