Hyllning till kvinnorna i och runt krogbranschen.

 

I tidernas begynnelse och alldeles för nära i tid var kroglivet dominerat av män som alltför ofta var dominanta, ibland elaka pennalister som drabbade alla i sin närhet men alldeles särskilt kvinnor kan jag tänka mig. Kvinnorna fick arbeta med städ, kallskänk och servering. Männnen var högre i rang i köket som köksmästare, souschefer och förste kockar osv. 

I matsalen var männen restaurangchefer, hovmästare och källarmästare medan kvinnorna serverade och alltför ofta behandlades ill av gästerna. Som någorlunda modern man skäms man över hur män betett sig mot kvinnor i så otroligt många sammanhang genom tiderna. Vad var idén med att förtrycka och se ner på kvinnor? 

Till och med när jag började i branschen 1992 var det ovanligt med kvinnor i köket. De var kallskänkor med bravur men vid spisen var de sällan välkomna. Troligen på grund av någon föreställning att det var för tungt och tufft för dem. Faktum är att jobbet då var otroligt tungt med gjutjärnspannor, väldigt mycket tyngre kokkärl och kastruller. Idag har vi lättare material som välkomna alla in i den varma delen också. 

Jag minns att jag såg upp till min lärare på gymnasiet, Ingeborg Sjödin som hade jobbat med de bästa i Göteborg och var en utmärkt lärare. Sen praktiserade jag med en kvinna på restarurang Déja Vù som var minst lika bra som männen och dominerade köket under kvällarna då vi hade galet mycket gäster. Där fick jag hålla mig i kallköket. 

Det tog lång tid innan jag jobbade med en kvinna på varmspisen. Nu är det lika vanligt som män skulle jag säga. På tiden hoppas jag att alla män tycker. 

Världens bästa Sanna. 

På Gustus Gastrobar hade vi en period bara kvinnor, det gick galant med världens bästa Sanna Wislander som ledare. Hon är den mest ödmjuka och lojala lagspelaren jag jobbat med under mina drygt trettio år i branschen. Bättre på det mesta än alla män som passerat i mitt krogliv. Ett föredöme för alla andra kvinnor. Tack för att du jobbade hos oss Sanna.

Kvinnor vs män.

Man ska inte generalisera men min erfarenhet är att kvinnor arbetar smartare, mer organiserat och är väldigt mycket lugnare i temperamentet. De tar sig an uppgiften med ett angreppssätt som på något vis enklare leder dem till ett gott resultat. Många män är hetsigare och ser inte skogen för alla träden. 

Utan kvinnor skulle krogen troligen vara en vidrig plats att arbeta på med enbart testosteronstinna, elaka, hetsiga och stressade män i grupp är inte optimalt. Vi är mer som fotbollsspelare i korpen, alla springer på samma boll och alla tror de är stjärnan i laget. En förödande kombo av enbart minuspoler som skjuter iväg gäster och kollegor. Med kvinnor i verksamheten får man en mer eftertänksam, mjukare, mer human och otroligt mycket härligare miljö. 

Louise Johansson. 

Jag har även haft förmånen att arbeta med och är vän till en person som jag beundrar stort och vill hylla. Louise Johansson, hon vann första Sveriges  Mästerkock, har sen varit i finaler i Årets kock som en av få kvinnor och också vinnare av Kockarnas kamp. Det är med stor tillförsikt jag följer hennes karriär även framöver. Frestajli Lola!

Länk till hennes hemsida: Louise Johansson

Anja Jokinen. 

Självklart måste jag också hylla min ex. fru som gjorde det möjligt för mig att få satsa på alla mer eller mindre tokiga projekt jag ville genomföra. Aldrig ett nej eller några klagomål trots att vi ofta haft det tufft ekonomiskt på grund av min tanklösa spontanitet med ständigt nya projekt där jag aldrig stannade upp och förvaltade något. Att du orkade med mig och allt jag ställde till med är otroligt. Tack! 

Ida Jokinen.

Ida har varit med mig i köket och matsalen sen strax innan fyra års ålder. Första löneförhandlingen som fem åring slutade med att hon lurade mig upp på läktaren och fick 50% mer än jag ville gå med på. En annan gång som 9-10-åring medverkade hon på ett personalmöte och läxade upp oss andra för att vi sålt dåligt och inte uppmärksammat gästerna tillräckligt på bord fyra fredagen innan. Nu 16 år och jag ser med spänning fram emot var hon tar vägen i livet. 

 

Idag på internationella kvinnodagen hyllar alla duktiga kvinnor i krogbranschen och givetvis alla kvinnor runt om i världen! 

Tack för att ni finns!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.