Efter att ha gått i väggen några månader in i Covid-19 så tvingades jag , 2022 och 2023 sätta både min krog och mitt café i konkurs. Jobbigt värre men just då fokuserade jag bara på att må lite bättre så ur den synvinkeln var det en lättnad.
Många krogar kämpar idag hårt för att inte försvinna. Jag önskar er alla lycka till och beundrar er kämpaglöd. Med egna erfarenheter kan jag kanske bidra med några råd som kan förenkla för dig.
Ta kontroll och ta marknadsandelar.
Var proaktiv, gör allt ni kan för befinna er i en bra situation inför framtiden. Ta tag i det du kanske har skjutit upp. Nedan finner du lite enkla men effektiva tips på vad ni kan göra redan idag för att minska era utgifter och samtidigt öka intäkterna
Ekonomin:
- Se över dina leverantörsavtal. Mat, abonnemang, leasing osv. Förbättra dem om möjligt, leverantörerna vill inte tappa kunder i en minskande marknad.
- Kan du minska dina elkostnader? Se över ditt avtal. Byt till ledbelysning där det är möjligt. Slå av kylar och frysar du inte använder.
- Vad har du för uppvärmning? Är det kostnadseffektivt att byta till t.ex luftvärmepump? Kan ni dra ner några grader?
- Se över eventuella lån. Går de att omförhandla?
- Se över dina försäkringar. Jämför med andra bolag. Är du överförsäkrad?
- Är dina öppettider optimerade? Är personalens scheman effektiva?
- Sätt inköpsstopp för allt som inte är ett måste. Reparationer och inköp som krävs för verksamheten måste givetvis göras. Se till att alla på företaget blir kostnadsmedvetna.
- Minska lagren och få loss pengar att betala räkningar med. Se över vin & sprit sortimentet och lagret. Kanske kan de minskas lite? Töm frysarna så gott det går. Här brukar det finnas mycket pengar att hämta hem.
- Byt meny och passa på att justera upp priserna om utrymme finns. Se vad kollegorna på samma nivå tar betalt. Var modig, du tappar färre gäster än du tror när du höjer lite grann.
- Har ni bil på firman som ni kan avvara. Det är i regel en stor kostnad.
- Håll igen på sponsring. Visst vill man stötta föreningar men det är viktigare att överleva.
- Håll hårt i pengarna och gör allt du kan för att öka intäkterna. Du ska se att resultaten kommer snabbt.
Marknadsföring:
- Vässa din närvaro bland dina gäster och blivande gäster. Var aktiv, var personlig och viktigast av allt se till att synas. Sociala medier är gratis eller billiga samtidigt som de är lätta att hantera.
- Skapa event och aktiviteter så att er krog är den man vill komma till och den det pratas om.
- Se över er skyltning utanför krogen. En gatupratare med rätt budskap kan dra in tusenlappar dagligen.
- Se över eventuell annonsering i tidningar, på hemsidor m.m. Kan ni göra annat effektivare för pengarna?
- Se till att ni är på tårna för era gäster så får ni mängder med fina ambassadörer för er krog.
Lycka till!
/ Mikael Jokinen