Husmanskosten, älskad av så många och ändå väg att försvinna?
Husmanskost.
Ordet har sitt ursprung i tyskans ”hausmannskost”, som betyder enkel kost.
Jag tycker att husmanskost är i sin grund enkel mat men att den kräver sin kock. Att laga t.ex en bra och god pannbiff låter enklare än det är. Biffen ska få en bra konsistens, inte för hård men inte heller en ”mjukis” som smälter i munnen. Köttigt tuggmotånd utan att bli torrt ska det vara. Smaksättningen ska vara balanserad. För lite salt och den smakar ”blöja”, för mycket gör den oätbar. Stekytan ska vara ordentligt tilltagen utan att bli bränd (bitter biff är inte gott). Sen ska såsen, den brynta löken och potatisen vara perfekt utförda. Så i sin enkelhet en inte alltför enkel rätt att utföra. Men magiskt god om den är lagad med omsorg, kunskap och serveras med rårörda lingon.
Husmanskost är som dialekter.
Med ökat resande, internet och en nyfikenhet på världens spännande matkulturer så har husmanskostens betydelse och popularitet backat. Husmanskosten är som dialekter. Den speglar de regionala traditionerna såsom den småländska kroppkakan, den norrländska palten, bohuslänsk makrillsoppa och ostkustens strömmingsrätter. Husmanskosten är vår ”comfort food”.
Att alla rätter inte kommer överleva är lika säkert som om att vi går emot någon variant av riksvenska och tappar dialekterna. Tråkigt men så är det.
Dagens snabbmat, vår husmanskost.
Om man tittar på ordet husmanskosts betydelse ”enkel mat” så landar vi väl i dagens snabbmat?. Enklare än så kan det ju aldrig bli. Men inte heller ofta sorgligare och onyttigt. Pizza, burgare, pommes, sushi, thaimat, indiskt m.m. Ja, listan på mat som du kan få inom några minuter kungöras lång. Självklart finns möjligheten att snabbmaten i framtiden är roligare nyttigare och kanske vällagad igen. Vi får vad vi förtjänar, och så länge vi hellre handlar snabbmat än vällagad så är det vad vi får.
Egentligen finns det inget hinder för att starta husmanskost-trucks. Kanske en affärsidé att gå vidare med?
Tänk att svänga förbi den husmans-truck, ta med maten hem och få äta kalvkött som kokats mör under timmar och smaksatts med sälta, ättikans syra och dillens fräschör. En annan dag stannar man till för att köpa kalops. Veckan efter Kålpudding och kroppkakor. Det vore något det!
Meditativ matlagning med maxad må-bra-faktor.
Att laga maten som mamma och mormor gjorde ligger inte tiden då snabbhet och förändring premieras mer än traditioner. Men i dagens snabba samhälle med extrem stress och press kanske det ändå vänder och vi vill åter stå vid spisen och laga rätter från grunden?
Rätter som får ta tid samtidigt som man kan kontemplera och sänker sitt blodtryck. Du lyssnar på din favoritmusik och fuldansar samtidigt som ditt fokus är på matlagningen och inget annat.
Det blir en modern variant på transendal meditation där tankarna bara är på just det du har framför dig. Råvarorna, temperaturer, konsistenser och smaker håller dina tankar borta från jobb, räntor och måsten. Matlagning där tiden utanför köket står still och må-bra-faktorn är nära hundra.
Profitera på husmanskosten.
Få lagar idag husmanskosträtter hemma även om de älskar maten.
Det ger lunchkrogar med flera möjligheten att tillfredsställa lystmätet hos hungriga ”husmansgäster” på din krog. De bästa och mest stabila dagarna på lunchställen är ofta tisdagens raggmunk med fläsk och torsdagens ärtsoppa. Två relativt billiga rätter som älskas av folket, men som de sällan lagar hemma. Utnyttja möjligheten att servera ”billig” mat som folk nästan vallfärdar till och som du tjänar pengar på. Våga prova fler traditionella rätter och behåll de som uppskattas av gästerna. Kanske får du fler gäster och bättre ekonomi på detta sätt? Under pandemin hade vi ett kylskåp för avhämtnings-mat. Där var kålpuddingen en enorm succé. Vi var inte ledsna alls då det är en billig rätt och enkel rätt att göra. Jag håller tummarna för att ni ökar er försäljning med mer husmanskost.
Så glöm inte att även erbjuda avhämtning och uppmärksamma gästerna på detta. Sverige är det land i världen som har flest ensamhushåll och många vill äta gott men tycker inte det är roligt att laga mat till sig själva. Sälj till dem.
Jag har svårt att släppa idén om husmanskost trucken. Hoppas någon fångar den och fyller våra städer med god, vällagad husmanskost!
Nyligen instiftades Husmanskostens dag (26 februari) för att främja och uppmärksamma husmanskosten. Ett gott intitiativ.
/ Mikael Jokinen
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.